Onko sijoitusasuntotoiminta kannattavaa?

Moni seuraa kiinteistömarkkinoita silmä tarkkana ja suunnittelee hankkivansa itselleen sijoitusasunnon, jonka vuokratuotoilla olisi mahdollisuus ansaita lisätuloja. Osa haaveilee pääsevänsä näiden lisätulojen ansiosta eläkkeelle jo huomattavan nuorena ja osa taas saattaa haaveilla hieman tavallista leveämmästä elämästä vuokratulojen turvin. Toisille sijoittajille sijoitusasunnon hankkiminen saattaa olla keino turvata omat eläkepäivät. Olipa sijoitusasuntotoimintaan liittyvä tavoitteesi mikä tahansa, on tärkeää harkita asuntosijoittajaksi ryhtymistä tarkkaan pahimpien karikoiden välttämiseksi. Asiantuntevat kiinteistövälittäjän puoleen kääntyminen voikin olla hyvä idea jo suunnitelmien alkuvaiheessa.

Laske kulut ja tuotot tarkkaan

Kun suunnittelet asuntosijoittajaksi ryhtymistä, kannattaa laskea kulut ja tuotot tarkkaan. Ensinnäkin kannattaa miettiä asunnon ostamisen rahoittamista. Tarvitsetko velkaa asunnon ostamista varten vai pystytkö ostamaan asunnon säästöilläsi? Jos joudut ottamaan lainaa, millainen korko lainalla on ja tarvitsetko vakuuksia? Millaisessa kunnossa asunto on ja onko siihen tulossa todennäköisesti lähitulevaisuudessa suuria remontteja? Millaista vuokraa asunnosta voisi pyytää ja ovatko sen kaltaiset asunnot kysyttyjä asunnon sijaintialueella? Millainen vastike asunnossa on? Edellä mainitut kysymykset luovat pohjaa sille, mitä kaikkea tuleekaan ottaa huomioon sopivaa sijoitusasuntoa valittaessa.

Valitse asunto tarkkaan

Kun olet valitsemassa sopivaa sijoitusasuntoa, kannattaa miettiä, millaiset asunnot ovat kyseisellä alueella erityisen suosittuja – onko kysyntää yksiöille vai suurille perheasunnoille tai asunnoille, jotka ovat jotakin tältä väliltä? Suurissa yliopistokaupungeissa pienet, edulliset yksiöt saattavat olla erityisen kysyttyjä, kun taas toisen tyyppisillä alueilla voi olla erityistä kysyntää perheasuntojen osalta. Tutustu siis tarkkaan alueeseen, jolta olet sijoitusasuntoa hankkimassa.

Vertaile alueen tarjolla olevia asuntoja keskenään niin hinnan, kunnon kuin varustetasonkin mukaan. Toisilla myyjillä saattaa olla kiire tehdä kaupat, jolloin voit löytää hyvällä tuurilla tavallista paremman asunnon tavallista parempaan hintaan. Selvitä myös asuntoon tehdyt remontit ja mahdollisesti tulossa olevat remontit.

Toisinaan remontin tarpeessa olevia asuntoja voi saada melko edulliseen hintaan ja tällainen ostos voikin tuntua houkuttelevalta. Kannattaa kuitenkin miettiä, riittävätkö omat taidot asunnon remontoimiseen ja kuinka paljon mahdollinen remontti veisi rahaa. Jos olet taitava käsistäsi, voi remontoimalla saada vanhahkosta asunnosta niin kivan, että vuokralaiset suorastaan kilpailevat siitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *