Haaveena muutto Espanjaan – Kiinteistövälitys Espanjassa

Moni suomalainen haaveilee muutosta Espanjaan – viimeistään eläkepäiviksi – eikä tämä olekaan ihme, onhan maan ilmasto upean aurinkoinen ja monin paikoin koko maata suomalaisia asuu jo niin paljon, että tärkeimmät palvelut on mahdollista saada myös suomen kielellä. Espanja voi olla myös hyvä vaihtoehto lapsiperheille, sillä suomalaisia kouluja löytyy muun muassa Fuengirolasta, Barcelonasta ja Madridista. Monet suomalaiset asettuvat Espanjan rannoille myös vain talvikausien ajaksi ja nauttivat leudoista ja aurinkoisista talvista ne kuukaudet, kun Suomessa on pimeää ja kylmää ja palaavat Suomeen taas kevääksi tai kesäksi.

Erityisesti Aurinkorannikon kaupungit ovat suomalaisten suosiossa, mutta myös muualta Espanjasta löytyy mahtavia kaupunkeja ja kohteita, jotka sopivat moneen tarpeeseen. Olemme listanneet alle suosituimpia Espanjan kaupunkeja, joista suomalaiset etsivät asuntoja tällä hetkellä. Sijainti on tietenkin yksi tärkeimmistä asioista, mutta mitä muuta sitten kannattaa ottaa huomioon etsittäessä asuntoa Espanjasta?

Talo merenrannalla

Espanjan kiinteistövälitykseen ja asuntokauppaan liittyvät lait poikkeavat suomalaisista

Ensinnäkin tässäkin asiassa tulee toimia maassa maan tavalla eikä voi olettaa, että suomalaiset toimintatavat ja lait pätisivät myös muualla maailmassa. Kannattaa varautua espanjalaiseen mentaliteettiin jo hyvissä ajoin – virastojen aukioloajat saattavat muuttua, tai hommat eivät vain välttämättä suju suomalaisille tutussa, minuutilleen täsmällisessä aikataulussa. Jos et tunne hyvin Espanjan kiinteistövälitykseen ja asuntokauppaan liittyviä lakeja etkä puhu sujuvasti espanjaa, voi olla hyvä idea turvautua maassa toimivan suomalaisen kiinteistövälityspalveluja tarjoavan yrityksen puoleen, joita löytyy maasta onneksi yllättävän paljon.

Englannin kielellä asuntokauppojen teko ei valitettavasti onnistu kovinkaan hyvin Espanjassa, joten on ehdottoman tärkeää, että mukana on alueen tunteva ja espanjan kieltä puhuva välittäjä. Tällainen yritys voi auttaa sinua selviytymään espanjalaisen kiinteistövälityksen kiemuroista sekä välttämään petetyksi tulemista, mitä myös valitettavasti Espanjassa tapahtuu. Liian sinisilmäinen ei pidä olla, vaikka unelmien asunnon omistaminen saattaakin helposti sokaista silmät ja heikentää omaa arvostelukykyä.

Verotus

Verotukseen liittyvät asiat on myös tietenkin syytä ottaa huomioon asunnon ostoa harkittaessa. Luonnollisesti asunnon ostaja maksaa asumiseen liittyvät verot Espanjaan. Asunnon ostohinnan lisäksi joudutaan maksamaan erilaisia veroja ja maksuja ja nämä kustannukset lisätään asunnonhankinnan kokonaiskustannuksiin, joten on hyvä olla niistä tietoinen budjettia tehdessä. Yhteensä kannattaa laskea noin 12-15%  hankintakuluja ostohinnan päälle. Näihin veroihin kuuluu muun muassa kiinteistövero, arvonlisävero ja varainsiirtovero.

Alla olevasta taulukosta löytyy asunnon hankintaan liittyviä pakollisia kustannuksia. Prosenttiosuudet lasketaan asunnon myyntihinnasta.

Uudiskohde

 • Arvonlisävero 10% (espanjaksi IVA)
 • Vahvistaminen juridisesti (AJD) 1,5%
 • Julkinen notaari 0,6%
 • Maarekisterimaksu 0,3 – 0,5%
 • Sähkö- ja vesisopimus n. 350€
 • Lakimiehen palkkio n. 1200€

Käytetty asunto

 • Varainsiirtovero: 10% (espanjaksi ITP)
 • Julkinen notaari 0,6%
 • Maarekisterimaksu 0,3 – 0,5%
 • Sähkö- ja vesisopimuksen siirto n. 120€
 • Lakimiehen palkkio n. 1200€

(Lähde: lomaespanjassa.net)

Nämä kulut tulee maksaa notaarille kaupanteon yhteydessä.

Alueelliset erot ovat melko suuria

Kannattaa myös tutustua huolellisesti alueeseen, josta olet ostamassa asunnon. Alueelliset erot kun ovat Espanjassa yllättävänkin suuria. Toisin paikoin asuu runsaasti ulkomaalaisia, kun taas toisin paikoin asukkaat ovat pääsääntöisesti aitoja ja alkuperäisiä espanjalaisia. On makuasia, kummasta vaihtoehdosta sinä pidät enemmän – haluatko kokea esimerkiksi aitoa espanjalaista pikkukyläelämää vai haluatko mieluummin asua alueella, jossa palvelut on mahdollista hoitaa jopa suomen kielellä? Espanjasta löytyy nimittäin alueita, joissa on jopa suomalainen koulu ja suomalaisten ylläpitämiä palveluja. Jos espanjan kieli ei ole hallussa, voi tällaiselle alueelle suuntaaminen olla helppo ja mutkaton vaihtoehto.

Myös asuntojen hintataso vaihtelee melkoisesti alueittain. On aivan eri asia etsiä asuntoa vaikkapa Marbellan hienostoalueelta kuin edullisemmilta alueilta, joita niitäkin löytyy Espanjasta lukuisia. Myös asuntotarjonta vaihtelee suuresti – tarjolla on niin mökkitasoisia pieniä asuntoja, kaupunkiasuntoja kuin upeita villojakin. Osa myytävistä asunnoista on melko huonokuntoisia ja vaikka olisitkin remonttitaitoinen, kannattaa miettiä, onko asunnon järkevää sijoittaa asunnon remontoimiseen sen vaatimaa rahaa ja aikaa. Toisinaan uudiskohteet voivat olla Espanjassa yllättävänkin edullisia ja muuttaminen täysin tuliterään asuntoon voikin tuntua erityisen houkuttelevalta. Listasimme alle muutamia kaupunkeja, jotka ovat suosittuja kohteita asunnon hankkijoille.

Loma-asunto uima-altaalla

Asunto Alicantesta

Satamakaupunki Alicante on tunnettu sen viinistä, hedelmistä ja oliiviöljystä ja se on yksi Espanjan nopeimmin kasvavista kaupungeista. Alicantessa sijaitsee kansainvälinen lentokenttä ja alueella on hyvät kulkuyhteydet. Alicantesta on myös laivayhteys Baleaareille (muun muassa Mallorcalle ja Ibizalle). Asuntoja löytyy sekä ostettavaksi, että vuokrattavaksi ja alue on tuttu monelle suomalaismatkaajalle.

Asunto Torreviejasta

Torrevieja kuuluu myöskin Alicanten maakuntaan ja se sijaitsee noin 50 km päästä Alicantesta. Torrevieja tunnetaan suosittuna lomakohteena ja vaikituisia asukkaita on muuttanut runsaasti myös muualta Euroopasta, myös Suomesta. Jopa noin 40% Torreviejan asukkaista on ulkomaalaisia, suurin osa Iso-Britanniasta ja Saksasta. Täällä yhdistyvät sekä alkuperäinen espanjalainen kulttuuri, että leppoisa rantaelämä. Ilmasto on hyvin miellyttävä – kesät ovat kuumia ja talvet ovat normaalisti hyvin leutoja ja aurinkoisia. Torrevieja sijoittuu meren ja kahden suolaisen järven väliin, joten ilmasto on erityisen terveellinen. Alueelta löytyy niin pienempiä loma-asuntoja, kuin huviloitakin.

Asunto Malagasta

Satamakaupunki Malaga sijaitsee Andaluciassa, Costa del Solilla. Malagasta löytyy kansainvälinen lentokenttä, jonne monet matkaajat saapuvat ennen jatkolentoja tai muita kulkuyhteyksiä muihin Aurinkorannikon kaupunkeihin mentäessä. Kaupunki on vuorien ja jokien ympäröimänä ja sieltä löytyy myös lukuisia rantoja, jotka ovat suosittuja erityisesti paikallisten keskuudessa. Malagassa asuu noin 570 000 ihmistä ja sen suurimmat nähtävyydet ovat muun muassa Pablo Picasson koti, museot, kirkot ja linnoitukset. Malagasta löytyy asuntoja jokaiseen tarpeeseen; kerrostaloasunnoista rantahuviloihin.

Asunto Mallorcalta

Espanjan Baleaareilla sijaitseva Mallorca (Majorca) on monelle suomalaiselle tuttu jo ennestään. Vaikka tällä saarella onkin ollut turistirysän maine, se houkuttelee edelleen yhä enemmän asunnon ostajia vuosi toisensa jälkeen. Monipuolisuutensa ansiosta Mallorca sopii lähes kaikenlaisille matkailijoille: niin lapsiperheille, pariskunnille, nuorille, aktiivilomailijoille kuin myös senioreille. Mallorcasta ovat kiinnostuneet myös useat julkisuuden henkilöt ja esimerkiksi  Catherine Zeta-Jones ja Michael Douglas,  Claudia Schiffer ja Annie Lennox omistavat asuntoja saarelta. Mallorca on pinta-alaltaan Espanjan suurin saari ja siellä asuu noin 850 000 ihmistä, joista lähes puolet asuu saaren pääkaupungissa Palmassa. Saaren loputtomat hiekkarannat, aurinkoinen ilmasto ja upea luonto vetää puoleensa niin lomalaisia, kuin uusia asukkaitakin. Saarella puhutaan sekä espanjaa, että katalaania.

Asunto Gran Canarialta

Gran Canaria on kolmanneksi suurin Kanariansaarista ja sen pääkaupunki, Las Palmas, on monille suomalaisille tuttu lomakohde. Saarella asuu noin 850 000 asukasta ja lomamatkalaisia käy Gran Canarialla vuosittain jopa muutamia miljoonia. Vaikka saarella onkin tunnettu lomakohde, on se myös hyvin suosittu kohde asunnonostajien ja vakituisten asukkaiden keskuudessa. Gran Canarian ilmasto on hyvin lämmin ympäri vuoden ja siitä syystä se onkin yksi suosituimmista lomakohteissa Espanjassa. Gran Canarian lämpötilat pysyttelevät noin +20 asteessa myös kylmimpinä kuukausina.

Saari jakautuu luonnon puolesta kahteen osaan; vihreään pohjoiseen ja kuivaan etelään. Pohjoisessa kasvaa muun muassa sitrushedelmät, banaanit, viiniköynnökset ja eukalyptuspuut. Eteläosa taas on suositumpi lomakohde aurinkoisen ilman ja pilvettömien taivaiden vuoksi ja sieltä löytyy saaren suurimmat hiekkarannat, sekä Maspalomasin hiekkadyynit.

Asunto Barcelonasta

Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki ja se sopii suurempien kaupunkien ystävälle. Barcelonassa asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä ja sen nähtävyyksiin kuuluu muun muassa katalonialaisen modernistityylin rakennukset, joista kuuluisimpia lienee Antoni Gaudin luomukset. Barcelonasta löytyy myös Espanjalainen kylä (Poble Espanyol), vanha kaupunki ja lukuisia kauniita rakennuksia, joita käy vuosittain katsomassa lähes 7 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Tässä kaupungissa pääsee nauttimaan myös rantaelämästä vain 10 minuutin matkan päästä kaupungin sykkeestä. Barcelonasta pääsee myös liikkumaan helposti pienempiin lähikaupunkeihin, kuten Costa Brancaan ja Sitgesiin. Barcelona levittäytyy laajalle alueelle ja se on jaettu kymmeneen eri alueeseen, joten asunnon ostajalla on vara mistä valita. Kaupungista löytyy myös toimiva julkinen liikenne, joten liikkuminen kaupungissa on helppoa.

Barcelona

Asunto Marbellasta

Marbella sijaitsee Malagan maakunnassa Espanjan Aurinkorannikolla. Kaupungissa on noin 140 000 asukasta ja se tarjoaa asukkailleen muun muassa kauniita hiekkarantoja, vuoristoa, kymmeniä golfkenttiä ja laadukkaita ravintoloita. Marbellan rannikko on 27 kilometriä pitkä ja se on jaettu 24:ään eri rantaan, joista suosituimpia ja keskeisimpiä ovat La Fontanilla ja Venus. Marbella tunnetaan myös luksuslomapaikkana ja erityisesti Puerto Banus -satamassa näkee silmäätekeviä ja luksusjahteja, mutta kaupunki sopii ihan kaikille. Marbella tarjoaa myös shoppailu- ja ruokailumahdollisuuksia sekä rantabulevardilla, että kaupungin keskustassa. Vanhassakaupungissa taas pääsee nauttimaan pienistä ja tunnelmallisista kujista, jotka vievät taidegallerioihin ja ja sisustusliikkeisiin. Marbellan suurin asuinalue on Nueva Andalucía, jossa rakennukset ovat uudehkoja, mutta tehty perinteiseen andalusialaiseen tyyliin.

Asunto Fuengirolasta

Espanjan Aurinkorannikolla, eli Costa del Solissa sijaitseva Fuengirola on 30 km päästä Malagasta. Tässä välimerellä sijaitsevassa kaupungissa yhdistyvät sekä leppoisa rantaelämä, että kaupungin syke yhdeksi kokonaisuudeksi, ja elo on helppoa ja vaivatonta. Fuengirolan asukkaista jopa 40% on ulkomaalaisia, joista noin 4500 on suomalaisia. Fuengirolasta löytyy suomalaisia kahviloita, ravintoloita, suomalainen koulu ja muita palveluita. Fuengirolasta löytyy loma-asuntoja hyvin ja myytävien loma-asuntojen hintataso on suhteellisen alhainen. Fuengirolassa on pula vuokra-asunnoista, joten sijoitusasunto tästä kaupungista on erinomainen sijoituskohde.

Asunto Benalmadenasta

Benalmádena sijaitsee Fuengirolan tavoin Espanjan Aurinkorannikolla, noin 20 km päästä Malagasta. Benalmádena on rakennettu vuoren rinteeseen ja se jakaantuu kolmeen pääalueeseen: Benalmádena Puebloon, Benalmádena Costaan ja Arroyo de la Mieliin. Benalmádena Costa sijaitsee meren rannalla ja sieltä löytyy hotelleja, kauppakeskuksia, diskoja, sekä maailmanlaajuisesti tunnettu satama Puerto Marina. Benalmádena Pueblo on kaupungin vanhinta osaa, joka on pääalueista kauimpana merestä ja Arroyo de la Miel taas sijaitsee näiden kahden alueen välissä, ja se on kaupungin asutuskeskus.

Tämäkin kaupunki on yksi suomalaisten suosikeista sen upeiden rantojen vuoksi. Asuntojen hinta-taso on maltillinen ja tarjontaa on riittävästi. Benalmádenasta löytyy niin kerrostaloasuntoja, kuin myös hulppeita huviloita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.