Kodin stailaaminen ennen myyntiä

Kodin stailaaminen on yleistynyt Suomessa viime vuosien aikana paljon. Alunperin se on rantautunut tänne Yhdysvalloista ja naapurimaassamme Ruotsissa, Englannissa ja Australiassa kodin sommittelu ennen myyntiä on jo hyvin suosittua. Usein kiinteistönvälittäjät neuvovat asiakkaitaan stailaamaan kotinsa ennen sen myyntiin laittoa ja voivat tarvittaessa olla tässä myös apuna. Stailaaminen tarkoittaa käytännössä asunnon järjestelemistä uuteen uskoon ennen asuntoesittelyjä ja myyntiä, mutta siihen välttämättä tarvitse sijoittaa suuria summia rahaa. Jo pienillä muutoksilla, väreillä ja sisustuselementeillä saadaan tehtyä suuriakin muutoksia, jotka edesauttavat asunnon myymistä. Kodin stailaaminen on erittäin tärkeää ja se voi auttaa kodin myymistä merkittävällä tavalla. Stailatut kodit myydään yleensä nopeammin ja se voi nostaa myös myyntihintaa jopa 5-10 prosenttia, joten siihen todella kannattaa panostaa. Toisinaan koti saattaa tarvita myös pienimuotoista pintaremonttia ennen myyntiä, mutta toisinaan pelkkä kodin perusteellinen siivoaminen ja stailaaminen voi auttaa tuomaan toivotun tuloksen asuntomarkkinoilla. Millaisia asioita sitten kannattaa ottaa huomioon kodin sommittelussa?

Tulppaanikimppu pöydällä

Aloita suursiivouksesta ja tavaroiden karsimisesta

Aivan ensimmäisenä asunnossa on syytä tehdä suursiivous ja samalla myydä, kierrättää tai antaa pois kaikki ylimääräiset tavarat. Monet ihmiset keräävät ylimääräistä tavaraa joko tahallisesti tai tahattomasti vuosien aikana; pöydät saattavat notkua pienistä tavaroista ja koriste-esineistä, tai lattialta voi löytyä lehtipinoja, joista kannattaa heti ensimmäisenä päästä eroon. Asunnon myynti on hyvä aika käydä läpi vaatekaapit ja karsia sieltä pois kaikki vanhat ja käyttämättömät vaatteet, vanhat cd-levyt, kirjat ja muut tavarat, joille ei ole enää käyttöä. Kirpputori on hyvä paikka päästä eroon käyttämättömistä vaatteista ja tavaroista ja samalla ansaita mukavasti ylimääräistä rahaa. Kirpputorille ei välttämättä tarvitse enää edes lähteä itse, eikä kirpputoripöytää tarvitse vuokrata, vaan myyminen onnistuu nykyään myös helposti netissä. Nettikirppiksissä on myös se hyvä puoli, että ostaja hakee ostamansa tavaran suoraan kotioveltasi. Kirpputorilla myymättä jääneet tavarat voi toimittaa joko kierrätyskeskukseen, tai antaa pois tuttaville ja kavereille.

Kierrätyskeskus.com sivustolta löytyy kattava lista kaikista Suomen kaupunkien kierrätyskeskuksista, sekä niiden osoitteet ja muut yhteystiedot. Myös Punaisen Ristin Kontti ottaa vastaan puhtaita ja ehjiä vaatteita sekä tavaroita.

Kun ylimääräisistä tavaroista on päästy eroon, on aika aloittaa asunnon putsaaminen. Suursiivous tarkoittaa muutakin kuin hätäistä imurointia ja pölyjen pyyhkimistä, joten siihen kannattaa varata aikaa. Käy koko asunto läpi lattiasta kattoon, yksi huone kerrallaan. Vie kaikki rikkinäiset huonekalut ja tavarat pois, pyyhi kaikki pinnat puhtaiksi ja pese myös ikkunat. Puhtaat ikkunat muuttavat asunnon ilmettä heti valoisammaksi, siistimmäksi ja avarammaksi ja likaiset ikkunat taas tekevät päinvastaisesti. WC-tiloissa karsiminen kannattaa myös, joten piilota purkit ja purnukat, meikit, parranajovälineet ja muut hygieniavälineet kaappeihin. Jos asunnosta löytyy sauna, kannattaa sekin pestä ja siistiä. Myös listat on hyvä pyyhkiä ja matot voi käyttää pesulassa.

Pieni pintaremontti voi nykyaikaistaa kodin ilmeen

Jos kodin ikä alkaa jo näkyä sen pinnoissa, voi olla aika tehdä pieni pintaremontti, joka auttaa päivittämään kodin ilmeen nykyaikaiseksi. Ehkä kotisi tapetit kaipaavat uudistusta tai ehkä kylpyhuoneen kaakelit tuovat mieleen menneet vuosikymmenet ja niiden päivittäminen auttaisi tuomaan kylpyhuoneen takaisin vuoteen 2018? Sama saattaa koskea lattiaa tai esimerkiksi keittiön kaappeja.

Aiheesta on tehty tv-sarjakin, jota katsomalla voi saada vinkkejä omankin asunnon pintaremonttiin. Aina kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, saako pintaremonttiin sijoitetut rahat takaisin asuntoa myytäessä eli nostaako remontti asunnon hintaa vähintään asunnon arvonnousun verran tai auttaako se merkittävästi asunnon myymisessä. Aina pintaremontti ei suinkaan ole tarpeen, vaan muillakin pienemmillä muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan. Jos kaikki pinnat ovat puhtaat ja siistit, ei remonttia välttämättä tarvita. Asunnon ostaja voi itse päättää jälkikäteen, minkä väriset seinät tai kaakelit hän haluaa omaan kotiinsa.

Stailaa henkilökohtaiset tavarat piiloon

Kiinteistönvälittäjät neuvovat usein, että asuntoa myytäessä kannattaa asunto stailata niin, etteivät omat henkilökohtaiset tavarat ole näkyvillä. Poista siis perheenjäsenten valokuvat, piilota takit, kengät ja muut ulkovaatteet sekä lemmikkien lelut ja remmit, poista jääkaapin ovesta muistilaput ja piirustukset, sekä muut henkilökohtaiset esineet asunnosta. Luultavasti tämä auttaa potentiaalista ostajaa kuvittelemaan oman perheensä myynnissä olevaan asuntoon. Kun asunnossa ei ole edellisen asukkaan henkilökohtaisia tavaroita, on ostajan helpompi kuvitella omansa tilalle. Muutoinkin asunto kannattaa yleensä stailata mahdollisimman neutraalisti – siten, että se miellyttää mahdollisimman monia potentiaalisia ostajia. Turhan räikeitä ja erikoisia sisustusratkaisuja kannattaa välttää.

Potentiaaliset asunnon ostajat tarkistavat myös kuinka paljon säilytystilaa asunnossa on, joten esimerkiksi keittiökaapit on hyvä laittaa järjestykseen ennen näyttöä. Asuntoa kannattaa tarkastella eri kuvakulmista ja yrittää nähdä huoneisto ulkopuolisen silmin, esimerkiksi ottamalla valokuvia huoneista ja tarkastelemalla niitä. Mihin asioihin kiinnität huomiota? Pistääkö silmääsi tietyt tavarat tai elementit, jotka vievät huomion asunnon kokonaisuudesta? Joskus valokuvista näkee asiat eri tavalla, kuin paljaalla silmällä.

Tee asunnosta avarampi ja valoisampi värien avulla

Lisäämällä tai karsimalla tiettyjä värejä sisutuksessa muuttaa koko kodin ilmettä. Vaaleat värit, kuten valkoinen, vaalea beige ja vaalean harmaa luovat illuusion avarammasta ja valoisammasta kodista, kun taas tummat sävyt voivat tehdä siitä tunkkaisen ja pienen näköisen. Koko asunnon ei kuitenkaan tarvitse olla vitivalkoinen, vaan räikeämpiä värejä voi käyttää pienissä sisustuselementeissä, kuten esimerkiksi sohvatyynyissä, kukissa ja pyyhkeissä. Jos asunnon yleisilme on neutraali ja vaalea, pystyy ostaja keskittymään helpommin itse asuntoon ja sen mahdollisuuksiin, eikä ainoastaan sen tekstiileihin tai sisustuselementteihin.

Tulppaaneja ja keltaiset sisustustyynyt

Oikeanlainen valaistus tekee ihmeitä

Luonnonvalo on tietysti kaikista parhain vaihtoehto, mutta joissain asunnoissa luonnonvalo jää vähäiseksi ja silloin tarvitaan keinotekoista valoa avuksi. Kirkkailla valoilla asunnosta saadaan jälleen avaramman oloiseksi ja onhan valoisa huoneisto luonnollisesti aina kodikkaampi pimeään ja tunkkaisen oloiseen asuntoon verrattuna. Myös peileillä saadaan heijastettua valoa muista valonlähteistä ja niillä voi muutenkin luoda illuusion suuremmasta asunnosta. Valaistusta kannattaa miettiä jo heti eteisestä lähtien, sillä aivan kuten uusia ihmisiä tavatessa, myös asunnon ostossa ensivaikutelma on äärimmäisen tärkeä. Ahdas ja pimeä eteinen tuskin antaa hyvää ensivaikutusta kenellekään, vaikka muu asunto olisikin stailattu kuntoon. Kattolamppujen lisäksi kannattaa hankkia myös ainakin yksi pöytävalo tai lattiavalaisin huonetta kohden. Lamppuja ostaessa ota myös huomioon niiden eri kirkkausasteet.

Huonekaluja ja sisustuselementtejä voi myös lainata stailausta varten

Kun asunto stailataan myyntiä varten, ei kaikkien sisustuselementtien ja huonekalujen tarvitse välttämättä olla myyjän omia, vaan niitä voi myös lainata vaikkapa tuttavilta asunnon esittelytilaisuuksia varten. Jos asunnossa on esimerkiksi kovin vanhoja huonekaluja, voi tämä luoda koko asunnosta kovin nyhjäisen vaikutelman. Erotilanteissa huoneisto taas on saattanut jäädä vajaalle kalustuksella, jolloin lainakalusteille on käyttöä. Myyjällä ei kuitenkaan tavallisesti ole intressejä sisustaa koko asuntoa uudelleen näyttöjä varten, minkä vuoksi asuntoon paremmin sopivien huonekalujen lainaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Usein myös pienet sisustusratkaisut voivat muuttaa asunnon ilmettä yllättävän paljon. Kokeile vaikkapa tuoreita kukkia, uusia sisustustyynyjä ja tauluja.

Älä unohda pihaa ja parveketta

Jos sinulla on piha, pidä huolta että myös se näyttää siistiltä ja houkuttelevalta. Kesällä on hyvä ajaa nurmikko, talvella taas kolata lumikinokset pois tieltä. Kukat tai kasvit kaunistavat sekä pihaa että parveketta, joten panosta niihin ja poista mahdolliset kuolleet kasvit pois näkyviltä. Harrastusvälineet, kuten skeittilaudat, pulkat ja pihalla makaavat pyörät voi laittaa siististi sivummalle tai viedä autotalliin tai varastoon. Parveke on myös siistittävä ja jos asunnossa on lasitettu parveke, tarkista onko lasit syytä pestä samalla kun peset asunnon ikkunat. Jos parveke on tarpeeksi tilava, tuo sinne sopivan kokoinen pöytäryhmä tai muutama tuoli. Myös parvekkeeseen ja pihaan saa tunnelmaa erilaisilla valoilla riippuen vuoden ajasta. Esimerkiksi talvella muutama soihtu, suuri lyhty, tai värittömät jouluvalot tekevät pihasta tai parvekkeesta kotoisemman ja kutsuvamman näköisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.