Miten valita vuokralaiset oikein sijoitusasuntoon?

Valitettavan usein kuulee tarinoita siitä, kuinka vuokralainen on jättänyt vuokrat maksamatta ja kuinka asunto on kuin hävityksen jäljiltä vuokralaisen toimesta. Miten sitten tällaista tilannetta voisi ennakolta pyrkiä välttämään? Miten valita vuokralaiset sijoitusasuntoon niin, että vuokrat tulevat maksetuiksi ja että asuntokin pysyy vuokralaisten hallussa siistissä kunnossa? Yleispäteviä vinkkejä on melko mahdotonta antaa, mutta jonkinlaisia suuntaviivoja on ihan hyvä käydä läpi ja vuokralaisen mahdollisiin maksuvaikeuksiin on hyvä varautua jo etukäteen.

Tarkista vuokralaisen luottotiedot ja vaadi vuokratakuu

Aivan ensimmäiseksi on tietysti hyvä tavata potentiaaliset vuokralaiset henkilökohtaisesti. Usein kannattaa luottaa omaan ensivaikutelmaan, mutta kyllä ensivaikutelmakin voi pettää. Joskus se voi pettää kohtalokkain seurauksin. Löydettyäsi potentiaalisen vuokralaisen kannattaa selvittää hänen luottotietonsa. Erityisen tarkkana kannattaa olla sen osalta, ettei vuokralainen ole jättänyt aikaisemmin vuokriaan maksamatta. Osa potentiaalisista vuokralaisista saattaa olla valmiita esittämään jopa suosituksen edelliseltä vuokranantajalta, mikä voikin olla yksi hyvä todiste vuokralaisen luotettavuudesta. On hyvä selvittää myös, onko vuokralainen työsuhteessa ja millainen hänen työsuhteensa on.

Vaikka vuokralaisen luottotiedot olisivatkin kunnossa, kannattaa tästä huolimatta vaatia vuokralaiselta vuokratakuu, jonka suuruus on usein parin kuukauden vuokraa vastaava summa. Vuokratakuu on vuokranantajan turva sellaisissa tilanteissa, joissa vuokralainen jättää vuokran maksamatta tai tuhoaa asuntoa. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi vuokralaisen ollessa nuori, saattaa joku toinen lupautua vastaamaan vuokrista siinä tapauksessa, että vuokralainen on itse laiminlyönyt vuokranmaksun.

Toisinaan on mahdollista ostaa sijoitusasunto, jossa on vuokralainen valmiina

Toisinaan kiinteistövälityssivustoilla on tarjolla sijoitusasuntoja, joissa on vuokralainen jo valmiina. Tämä saattaa olla hyvä tilaisuus hankkia sijoitusasunto ja vuokralainen helposti ja sujuvasti. Jos kyseinen vuokralainen on asunut kyseisessä asunnossa jo pitkään ja huolehtinut aina vuokranmaksusta asiallisesti ja ajallaan, on melko todennäköistä, että hän jatkaa näin vastaisuudessakin. Tosin varmaa tämä ei ole. Vuokralaisen elämässä voi aina tulla vastaan tilanteita, joissa hän ei suoriudukaan vuokranmaksusta asianmukaisella tavalla. Tämä voi valitettavasti vaikuttaa myös asuntosijoittajan talouteen ikävällä tavalla. Olisikin hyvä miettiä, miten vuokralaisen mahdollisiin maksuvaikeuksiin kannattaa varautua ja miten tällaisissa tilanteissa on parasta toimia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.