Onko asumisoikeusasunto aivan järjestön hankinta?

Valitettavasti asumisoikeusasuntosysteemi ei ole Suomessa saavuttanut sellaista jalansijaa kuin vaikkapa Ruotsissa, jossa sen voidaan sanoa olevan todellinen omistusasumisen ja vuokra-asumisen välimaastoon sijoittuva vaihtoehto. Suomessa asumisoikeusasuntojärjestelmää on välillä arvosteltu kovin sanoin liian suurista vastikkeista sekä vastikkeiden turhan nopeasta noususta.

Vastikkeiden nopea nousu

Joissakin asumisoikeusasunnoissa vastikkeet ovat valitettavasti nousseet huimaa vauhtia, mikä on karkottanut monia asukkaita. Asumiskustannukset ovat monen mielestä nousseet kohtuuttomasti eikä moni enää tällaisessa tilanteessa pidä asumisoikeusasunnossa asumista mielekkäänä valintana. Onpa osa asumisoikeusasuntoja ylläpitävistä yrityksistä saanut varoituksiakin koskien asumiskustannusten nopeaa ja kohtuutonta nousua.

Mitä hyviä puolia aso-järjestelmässä on?

Miksi edellä mainituista huonoista puolista huolimatta moni sitten valitsee aso-asunnon? Erityisesti pääkaupunkiseudulla oman asunnon ostaminen on erittäin kallista. Suuri asuntolaina saattaa pelottaa eikä kaikilla edes ole sellaiseen mahdollisuutta. Kaupungin vuokra-asunnot saattavat tuntua levottomilta ja vuokra-asuminen saattaa muutoinkin tuntua epävarmalta valinnalta – erityisesti perheellisten kohdalla. Tällöin asumisoikeusasunto voi olla hyvä valinta. Se tarjoaa vuokra-asumista paremman asumisturvan ja yleensä asunnot ovat paremmin varusteltuja ja sijaitsevat rauhallisemmilla alueilla kuin kaupungin vuokra-asunnot. Tavallisesti myös aso-asunnon vastike on vastaavan asunnon vuokraa pienempi – tai näin ainakin pitäisi olla.

Usein aso-asunnon valitsee henkilö, jolla ei olisi varaa ostaa vastaavaa asuntoa omasi. Aso-asunnon ostaja kuitenkin maksaa vain pienen osan asunnon arvosta päästäkseen kiinni asuntoon. Tämä tekee asunnon hankinnasta matalan kynnyksen hankinnan. Asunnosta pääsee myös helposti eroon, jos vaikkapa perhekoko kasvaa tai jos on muutettava työn perässä toiselle paikkakunnalle. Kahden asunnon loukun mahdollisuutta ei ole. Tämän lisäksi aso-asunnon “kynnysraha” yleensä nousee, jos asunnossa asuu pidempään, jolloin asunnosta luovuttaessa on mahdollista saada enemmän rahaa takaisin kuin asunnosta sisään muutettaessa maksettiin. Moni käyttääkin tätä “kynnysrahaa” myöhemmin aso-asunnosta luopuessaan oman asunnon käsirahana.

Aso-asunnon saa myös tietyin edellytyksin vuokrata eteenpäin vaikkapa oman ulkomaanmatkan ajaksi. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto ja tuoda myös pieniä lisätuloja – kunhan vain vuokralaisen valitsee huolella. Jossakin edullisessa maassa nämä lisätulot voivat olla merkittävä tulolähde, jotka voivat auttaa pärjäämistä uudessa ympäristössä ja uusien kokemusten keräämisessä. Toisaalta aso-asuntojen vastikkeet ovat usein niin kovat, että vuokratulot jäävät yleensä pienemmiksi kuin omistusasunnoissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.